Zoneterapi hører endnu ind under de alternative behandlingsmetoder, men den griber efterhånden mere og mere om sig, efterhånden som man finder ud af, at den er en effektiv behandlingsmåde. I midten af 1900-tallet var zoneterapi et ukendt fænomen her i landet, men det er ikke ensbetydende med, at det er en ny behandlingsform.
Zoneterapi er ca. 3.000 år gammel, den er blevet brugt af inka-indianerne, og det fortælles, at man har gjort nogle fund af zonernes beliggenhed, ridset ind i væggene i huler. Egentlig kan man roligt sige, at ”zoneterapien er den indianske parallel til den kinesiske akupunktur”.
Teorien bag zoneterapi er, at hele kroppen er afspejlet i reflekszoner under fødderne. Ved at behandle zonerne kan man påvirke kroppens enkelte organer og rette op på den ubalance, som smerter eller spændinger er symptomer på. Er en reflekszone øm, når zoneterapeuten trykker på stedet, er det tegn på svaghed i det organ, som punktet under fodsålen repræsenterer, og dermed tegn på ubalance i hele kroppen.
Ved tryk af varierende styrke på de forskellige reflekszoner under foden sendes impulser til de organer, som zonerne repræsenterer, med det resultat at kredsløbet stimuleres, ilttransporten bliver bedre, og dermed forbedres også udskillelsen af affaldsstoffer i kroppen.
Faktisk virker zoneterapi som en gang indvendig rengøring. De mange affaldsstoffer, som gennem årene aflejres i kroppen, svækker organerne og hæmmer de naturlige processer i kroppen med det resultat, at der opstår forskellige lidelser. Gennem zoneterapi bliver kroppen renset for affaldsstoffer, så organerne igen kan komme til at fungere optimalt.
Selv om zoneterapeuter er gode til at behandle symptomer, leder de altid efter årsagen til symptomerne og indleder en behandling af de grundlæggende ubalancer. Det sker i øvrigt ofte i samarbejde med læger og andre behandlere.
Som i andre alternative behandlingsformer tænker man inden for zoneterapien på kroppen som en helhed. Zoneterapeuter arbejder ligesom akupunktører og kinesiologer ud fra den tankegang, at kroppen virker som et energikredsløb, der kommer i ubalance, hvis bare et led i kredsløbet svækkes.
Ti elektromagnetiske baner, meridianer, gennemløber kroppen på langs. Meridianernes forløb har man påvist ved at sprøjte et radioaktivt stof ind i akupunkturpunkterne og se, hvordan det fordeler sig på røntgenbilleder. Når zoneterapeuten trykker på zonerne, arbejder hun også med meridianerne, og der sker en genopretning af energistrømmene i kroppen.
Hvordan det hænger sammen, kan man ikke forklare i traditionel videnskabelig forstand. Men det virker. Ansættelse af zoneterapeuter i virksomheder, sportsklubber og endda på sygehuse vidner om, at zoneterapiens effekt er anerkendt i brede kredse. Zoneterapeuten behandler, stimulerer og forebygger. Som en slags motion af organerne, som sikrer, at de hele tiden fungerer optimalt og i balance med hinanden.
En behandling hos en zoneterapeut varer som regel omkring tre kvarter. Det kan gøre lidt ondt. Især de første gange, men efterhånden som zoneterapeuten løsner op for kroppens spændinger, holder det op med at gøre ondt. Det er vidt forskelligt, hvor mange behandlinger der skal til. Nogle udfordringer kan klares med en enkelt eller få behandlinger, mens andre kan kræve adskillige besøg hos zoneterapeuten – særligt hvis det er noget, man har båret rundt på i flere år.
Ved almindelig fodmassage vil man opleve det samme velbehag som hos zoneterapeuten og sikkert også mærke, at der er ømme punkter. Men fodmassage virker ikke på samme måde som zoneterapi, for behandlingen kræver, at man ved, hvad man gør, og er uddannet zoneterapeut. Det tager mellem to og tre år at uddanne sig til zoneterapeut.
Det er ofte sygeplejersker og andre med arbejde inden for det etablerede sundhedsvæsen, der uddanner sig til zoneterapeuter. De lærer et håndværk, og gennem den praktiske erfaring bliver de hele tiden bedre til at mærke, til at tolke det, de kan mærke med fingrene, og til at behandle med det rette tryk. Det kræver viden og erfaring at kunne mærke, om der er belastninger i de reflekszoner, der svarer til kroppens organer, muskler, knogler og nerver.
Efter en behandling med zoneterapi føles fødderne godt gennemarbejdede. Der er løsnet op for de ømme punkter. Men kulden er der stadig, så snart de varme hænder flytter sig.
Kropstemperaturen falder under behandlingen. Derfor får man en let kuldegysning indimellem.
Som afslutning stryger zoneterapeuten igen let hen over fødderne. Det føles, som om varmen et øjeblik sitrer et sted i luften mellem hænder og fødder. Et håndklæde bliver lagt hen over fødderne.
Lige efter behandlingen skal man ligge stille lidt. Der kan godt komme reaktioner bagefter. Man kan være lidt småsvimmel eller opstemt eller få kvalme. Og ofte skal man i dagene efter en behandling oftere på toilettet end normalt.
Der ydes tilskud fra Danmark
Nogle sundhedsforsikringer yder tilskud undersøg om dit gør
* Første gang varer behandlingen 75 min pga. lovpligtig journalføring. Herefter tager hver behandling 60 min.